Πραγματοποιήθηκε το αφιέρωμα στον Σ. Καζαντζίδη

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Του Γ. Βαβουλέ

Με επιτυχία έγινε το αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη στο "Λιακωτό" στο Βάμο το περασμένο Σάββατο !! Η διοργάνωση απο το Γιώργο Χατζηδάκι και τους συν αυτώ, ήταν άψογη, ο κόσμος που ήρθε ήταν πραγματικά γνώστες των τραγουδιών και της ζωης του Στέλιου -γιατί όσο περνούν τα χρόνια οι νέες γενιές τα αγνοούν- απο μεριάς μας η ορχήστρα και το πρόγραμμα που στήσαμε πιστεύω ήταν ικανοποιητικά ενω θα μπορούσαμε και καλύτερα ... φαϊ, πιοτό, τραγούδι, χορος και καλη καρδιά και όλα κύλησαν μια χαρα.
Ο Γιώργος ανακοίνωσε την ίδρυση Σύλλογου Φίλων Στέλιου Καζαντζίδη Αποκόρωνα και ο δικηγόρος ο Νίκος ο Τζάρας που ήταν παρών και που γνωρίζουμε ότι έχει κάτι παρόμοιο στα σκαριά για τα Χανιά, προσφέρθηκε να κάνει τις απαραίτητες διαδικασίες !!

Η όλη δουλειά που έγινε λοιπον στο Λιακωτό είναι αξιοσημείωτη και οδηγός για άλλες παρόμοιες !! Ο Γιώργης είχε κάνει μια συρραφή απο βίντεο, με εμφανίσεις του Καζαντζίδη απο ταινίες, τηλεόραση να τραγουδάει και να δίνει συνεντεύξεις, κατόπιν ακούσαμε δύο τραγούδια του Στέλιου τα : "Ουίσκυ, τζιν και φρούμελ" και "Χίλιες νύχτες όμορφες", έπειτα μίλησε σχετικά κάνοντας μια ευρύτερη αναφορά σε μιά άλλη Ελλάδα, τη μελαχροινή Ελλάδα του τότε και στο μεγάλο Ανατολικό το Στέλιο !! Τέλος διάβασε ένα όμορφο σχετικό κείμενο του Θοδωρή Γκόνη.

Η ορχήστρα μας ανέλαβε μετα να θυμήσει τα τραγούδια του ΣΤΕΛΑΡΑ !!
Ο Μανούσος ο Ψαρουδάκης χρόνια μπουζούκι της Κατερίνας Κόρου και μαζι με το Νικολόπουλο και τον Πολυκανδριώτη, μάλιστα είχε συναντήσει τον Καζαντζίδη στον Αγιο Κωνσταντίνο όταν είχαν πάει μαζι με τον Χρ.Νικολόπουλο. Εχει ακόμα παίξει με τη πρώτη γυναίκα του Στέλιου την Καίτη Γκρέυ, το Γιώργο Κόρο, το Μανώλη Μπαρμπεράκη, τους Τάνια Τσανακλίδου, Αγγελο Διονυσίου, Μιχάλη Δημητριάδη, Γιαννούλη, Βαζαίο, Σοφία Βόσσου, Αθηναϊκή Κομπανία, Βάσω Χατζη, Αλέκο Ζαζόπουλο, Δημήτρη Χιονά και πολλους άλλους.
Ο Τάκης Μπαλής γόνος Μικρασιάτικης οικογένειας που τραγουδάει απο τα εφηβικά του χρόνια σε εκδηλώσεις, συναυλίες και λαϊκά κέντρα, ήταν μάλιστα ένα διάστημα στο Χανιώτικο συγκρότημα "Οκτάβα".
Ο Μανώλης ο Ξανθουδάκης ένα εργατόπαιδο που μόλις ξεκίνησε να τραγουδάει 1-2 χρόνια τώρα, θαυμαστής του Στέλιου και ο οποίος έβγαλε προχθές το πρώτο του μεροκάματο.
Ο Κώστας ο Ψαρουδάκης που απο ευτυχή συγκυρία μας προέκυψε λίγες μέρες πριν, που παίζει ακκορντεόν και έχει μια βροντερή τσαμπουκαλίδικη φωνη, στα πατήματα του Στέλιου, φανατικός του Καζαντζίδη και παίζει ακκορντεόν παραπονιάρικα και με γνώση των λαϊκών δρόμων !! Δούλεψε χρόνια στα ρεμπετάδικα της Αθήνας την περίοδο 1994-2002, συνεργάστηκε με το Γιάννη Νικολάου, συμμετείχε σε συναυλίες στο εξωτερικό και μετα γύρισε στην Κρήτη όπου δουλεύει σαν τεχνικός υπολογιστών και σαν μουσικός και το χειμώνα αυτο έπαιξε στο "Ελα" με το πρώην μέλος των Etsi De -που και αυτος επέστρεψε Κρήτη- το Γιάννη Γιαννακάκη.
Και ο υπογράφων που ταλαιπωρώ χρόνια την κιθάρα και που όσοι με ξέρουν έχω κι εγω κάμποσες συνεργασίες στο ενεργητικό μου. Η τύχη μου το έφερε να συνεργαστώ και να παίξω με το Μανώλη Ρασούλη, την Πόλυ Πάνου, το Μιχάλη Γενίτσαρη, τον Ιορδάνη Τσομίδη, το Χοντρονάκο, το Μπάμπη Γκολέ, το Μανώλη Δημητριανάκη, το Δημήτρη Κοντογιάννη, τη Μελίνα Κανά, το Γιάννη Θυμάκη, το Γιάννη Μωραϊτη, τη Νίκη Τράμπα, τη Ζωη Τηγανούρια και άλλους.

Επίσης ο διοργανωτής Γιώργος Χατζηδάκης προτου επιστρέψει στην Κρήτη και ασχοληθεί με τη Βάμος Α.Ε. συμμετείχε για χρόνια στα ρεμπετικα πάλκα της Αθήνας μάλιστα σε κάποια συναυλία έπαιξε με τον Στάθη Καζαντζίδη αδερφό του Στέλιου. Ο Γιώργος εκτος προγράμματος τραγούδησε μαζι μας της Ζιγκουάλα !!
Εκτος προγράμματος επίσης, γκεστ ... ο Αγγελος Σκορδίλης, ο κιθαρίστας στο "Χαράτσι και στο "Μέσω νεφων" του Παπάζογλου, που τα καλοκαίρια αράζει στα Χανιά και με μια ροκ μπάντα παίζουν συχνα στο "Λιακωτό".

Παίχτηκαν μεταξύ άλλων τα τραγούδια :
Γυάλινος κόσμος
Τα χείλη σου όσα κι αν πουν

Ποιος θα με πληροφορήσει

Πληγωμένο αηδονάκι

Νόμιζα πως ήταν φίλοι

Είσαι η ζωη μου

Βορηάς

Παράπονο

Σαββατόβραδο

Μια παλιά ιστορία

Αυτη η νύχτα μένει (με τον αμανέ...)

Στο άδειο προσκεφάλι

Εφυγε έφυγε

Στο τραπέζι που τα πίνω

Νυχτερίδες κι αράχνες

Απόκληρος στην κοινωνία
Βράχο βράχο
Το πέλαγο είναι βαθυ
Τα χνάρια
Εϊ καπετάνιε
Ζιγκουάλα (Γ.Χατζηδάκης)

Είδα κι έπαθα κυρα μου

Τέτοια κούκλα και τσαχπίνα

Εξω ντέρτια και καυμοί

Δε σε λησμονώ

Οτι αγαπάω εγω πεθαίνει

Της γερακίνας γιος
Το ψωμι της ξενητειάς

Καθένας με τον πονο του

Αλλοτινές μου εποχές
Αγριολούλουδο

Βραδυάζει

Η ζωη μου όλη

Το τελευταίο βράδυ μου

Συγχώρεσε με (Αγγ.Σκορδίλης)

Μανούλα θα φύγω στα ξένα (Αγ.Σκ.)

ενω ο Αγγ.Σκορδίλης παίρνοντας την κιθάρα μας εξέπληξε όταν έπαιξε και τραγούδησε πολλα τραγούδια του Καζαντζίδη, όπως :

Πέφτουν τα φύλλα απ'τα κλαρια

Καταστροφές και συμφορές

Ανεμώνα

Απ΄τα ψηλα στα χαμηλά
Μανώλια

και πολλα άλλα ...


αφήνοντας έτσι αρκετά τραγούδια που είχαμε ετοιμάσει για την επόμενη φορα ... που θα είναι σίγουρα σύντομα ...

Ακόμα να πούμε ότι μοιράστηκε στους παριστάμενους ένας καλαίσθητος φάκελλος με το ιστορικό του Στέλιου Καζαντζίδη εν περιλήψει βέβαια ενω υπήρχαν και μπλουζάκια με τη φωτογραφία του για τα έσοδα του συλλόγου !!